Creativiteit

Op OBS Kasteel Spangen willen wij zoveel mogelijk talenten van de kinderen laten ontwikkelen. We streven ernaar om veel verschillende soorten activiteiten aan te bieden aan de kinderen. Zo leren de kinderen in groep 1 t/m 6 kennis maken met muziek. Ze zingen liedjes met elkaar en leren verschillende ritmes kennen. In groep 5 en 6 bespelen de kinderen zelfs een echt instrument!

In groep 5, 6 en de schakelklas gaan de kinderen ook wekelijks zwemmen. Voor groep 6 geldt dat het eerste halfjaar van het schooljaar en groep 5 doet dit de tweede helft van het schooljaar. De schakelklas krijgt het hele jaar zwemles.

Alle groepen op school krijgen 2 keer per week gymles en hebben extra beweegmomenten bij TOS, tijdens de lunch. Zo hebben de kinderen elke dag voldoende beweegmomenten voor een gezonde lichamelijke ontwikkeling.

In groep 1 t/m 8 wordt er ook in blokken van 10 tot zelfs 15 weken drama/dansles gegeven. Door een samenwerking met het Maastheater krijgen de kinderen van alle leeftijden les door een dramadocent. Zij werkt samen met de leerkrachten om de thema’s in de klas te verweven met haar eigen lessen. In de lessen van de dramadocent zitten ook veel woordenschatclusters, zodat de kinderen zelfs tijdens een dramales met taal bezig zijn.

Bij de naschoolse activiteiten, georganiseerd door DIT IS WIJS, krijgen de kinderen de kans om deel te nemen aan activiteiten zoals koken en programmeren. Op school kunt u hier meer informatie over krijgen.

Elk jaar doet groep 8 mee aan de Kangoeroewedstrijd. Hierin worden kinderen, die een groot talent voor rekenen hebben, uitgedaagd om landelijk tegen andere leeftijdsgenootjes het op te nemen. Wij zijn meerdere keren in de top 10 beland!

De hele school heeft een samenwerking met de Schooltuin. De kinderen gaan een aantal keer per jaar naar de schooltuin. Daar leren ze over planten en dieren. Ze leren ook planten verzorgen en zelfs oogsten. De kinderen krijgen regelmatig de resultaten van hun schooltuin mee naar huis.

Uiteraard stimuleren wij, als school, ook het leesonderwijs. De school werkt samen met Bibliotheek Rotterdam om de kinderen meer leesplezier te geven. Kinderen leren fysiek uit boeken lezen, maar kunnen ook digitaal boeken lezen. Ze kunnen zelf kiezen welke boeken ze willen en om de zoveel tijd krijgen de kinderen weer nieuwe boeken in de klas.

Naast al deze vaststaande activiteiten worden wij vaak uitgenodigd door studenten van de universiteit om nieuwe projecten uit te proberen. Zo hebben kinderen meegedaan aan een speciaal programma dat kinderen stimuleert op een kansrijke manier te denken. Kinderen worden uitgedaagd om op een andere manier out of the box oplossingen te verzinnen. Ook hebben de kinderen fossielen onderzocht en werken we aan een groen schoolplein.